RISCUL
Riscul - noțiunea de risc este esențială și caracteristică în ansamblul elementelor generale ale asigurărilor. Riscul are semnificații multiple: pericol sau primejdie posibilă sau eveniment incert, posibil și viitor, care ar putea afecta bunurile, capacitatea de muncă, sănătatea, viața, etc.
Riscurile pot fi provocate de forțele naturii, acestea putând acționa cu caracter accidental (forța majoră, incendiu etc.) sau cu caracter permanent (ex.: uzura). Riscurile pot fi provocate, de asemenea, de forte umane că urmare a unor interese individuale deosebite, a influențelor economice etc. Riscurile mai pot fi provocate de imperfecțiunile comportamentului uman.
Riscul asigurabil este fenomenul, evenimentul sau un grup de fenomene sau evenimente care, odată produs, datorită efectelor sale, obligă pe asigurător să plătească asiguratului despăgubirea sau suma asigurată.
Noțiunea de risc asigurabil are, de regulă, mai multe sensuri:
- risc asigurabil folosit în sensul de probabilitate de producere a evenimentului. Cu cât acest eveniment are o frecventa mai mare, cu atât este mai mare pericolul de producere a pagubei și apare mai necesară asigurarea.
- un alt sens este posibilitatea de distrugere parțială sau totală a bunurilor de unele fenomene imprevizibile (grindina, incendiu, seism etc.).
În cazul asigurărilor de persoane, riscul asigurabil este elementul neprevăzut, dar posibil de realizat, care, odată produs, conduce la pierderea totală sau parțială a capacității de muncă a asiguratului.
Fenomenul care a fost deja produs se numește caz asigurat sau sinistru.
- Riscul asigurat mai poate fi întâlnit și în sensul de mărime, dimensiune a răspunderii asumate de asigurător prin încheierea unei asigurări.
În asigurare nu pot fi cuprinse toate fenomenele care produc pagube, ci numai acelea care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- producerea fenomenelor, pentru care se încheie asigurarea, să fie posibilă, cu o anumită regularitate în producere și un grad de dispersie teritorială cât mai mare, pentru că altfel nu se poate manifesta interesul pentru asigurarea lui, nu se poate constitui nici mutualitatea necesară formării unui fond de asigurare de dimensiuni corespunzătoare;
- fenomenul trebuie să aibă, în toate cazurile, caracter întâmplător;
- înregistrarea fenomenului să se poată realiza în evidenta statistica. Existenta unor date referitoare la producerea riscului pe o perioada cât mai îndelungată, permite stabilirea, cu un grad de precizie sporit, a răspunderii asigurătorului și, implicit, a primei de asigurare
- producerea fenomenului să nu depindă de voință asiguratului sau a beneficiarului asigurării.
Un bun poate fi asigurat împotriva unuia sau mai multor riscuri
