Informații utile din domeniul imobiliar (II)


Care este diferența dintre extrasul de carte funciară pentru informare si cel de autentificare ?
• Conform art. 54 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, notarul public autentifică actele prin care se transmit, constituie, modifică sau se sting drepturile reale imobiliare pe baza extrasului de carte funciară emis stict în acest scop de Biroul de Carte Funciară din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau , după caz, a certificatul de sarcini. Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciară pentru încheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau moștenitorilor acestuia. Așadar, biroul notarial va obține extrasul de carte funciară în numele prorietarului.
• Extrasul de carte funciară pentru informare se eliberează la solicitarea oricărei persoane fizice sau juridice de drept public și privat interesate de situația juridică a imobilului, are o formă similară extrasului de autentificare și poate fi folosit în alte scopuri decât pentru încheierea actelor notariale.
Ce taxe se plătesc atunci când vinzi un apartament ?
Că vânzător vă trebui să plătești certificatul energetic al cărui preț este dat de tipul și mărimea imobilului. Tarifele practicate sunt cuprinse intre 200 și 400 de lei pentru imobile de tip apartament și 250 și 600 de lei, pentru imobile de tip casă unifamilială.
În ceea ce privește extrasele de carte funciara, tarifele sunt următoarele:
• Pentru eliberarea unui extras de informare: 20 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile (termen de recomandare, poate dura şi mai mult) şi 100 de lei, în regim de urgenţă (1 zi).
• Pentru eliberarea unui extras de autentificare: 40 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile (termen de recomandare conform Ordinului ANCPI nr. 186/2009, poate dura şi mai mult) şi 200 de lei, în regim de urgență (1 zi).
Ce variante de plată să aleg ?
Cele trei variante de plată (plata integrală, plata prin credit bancar și plata eșalonată) pot avea anumite avantaje, depinde ce vei face cu banii după vânzare. Așadar, dacă optezi pentru plata integrală, elimini întârzierile ulterioare, poți investi întreagă suma imediat, fie într-o afacere, fie într-o alta proprietate imobiliara.
Plata eșalonată (un plus decisiv pentru mulți cumpărători) și plata prin credit bancar, pot aduce întârzieri de peste o lună până la primirea întregii sume de bani, însă privește această perioadă ca un timp suplimentar și benefic pentru tine! Poți identifica astfel cea mai bună variantă pentru a-ți investi banii, mai ales dacă vrei să achiziționezi cu aceștia o alta proprietate!
Atenție însă! Și prețul negociat cu cumpărătorii pentru proprietatea ta, poate varia în funcție de modalitatea de plată, dar mai multe iți vom spune la întâlnirea noastră!