Asigurarea PAD și facultativă a locuinței. Protecția împotriva INCENDIILOR!
Ghidul complet de protecție împotriva incendiilor.
Ce trebuie făcut, cum te ajută o asigurare, ce trebuie știut.
Nefericitele evenimente din ultimele luni în care incendii au cauzat atâtea probleme, atât la noi în țară cât și în afară ei au atras atenția publicului larg asupra pericolelor care apar în urma incendiilor.
Incendiile rămân marea îngrijorare a românilor. 62% dintre participanții la cel mai recent Barometru UNSAR-IRES, în creștere de la 60% în 2020, cred că incendiul le-ar putea afecta locuința.
Totodată, conform raportului IGSU pentru 2020, au fost înregistrate 33.883 incendii pe parcursul anului trecut, cu o medie de 93 incendii / zi. Dintre acestea, 48% din incendii s-au produs la vegetație uscată și altele, 20% la locuințe, 10% la alte activități / domenii, 8% la anexe gospodărești, 7% la proprietăți individuale aflate în afara perimetrului gospodăriei cetățenești, 4% la mijloace de transport, 2% în industrie și 1% în comerț și alimentație publică. Sursa și toate informațiile despre acest subiect le puteți citi în acest articol :
Ce trebuie să știți despre asigurarea locuinței !
Suma asigurată = valoarea la care este protejată locuința. Daca locuința ta este un apartament, suma asigurată trebuie să reprezinte valoarea reală sau valoarea de piață a acestuia. În cazul unei case, suma asigurată trebuie să reprezinte valoarea de nou, care să acopere cheltuielile necesare pentru construirea integrală a unei locuințe similare.
Prima de asigurare = prețul asigurării, care este rezultatul aplicării unui procent (cotația de primă) asupra sumei asigurate.
Franșiza = partea din dauna suportată de beneficiarul poliței de asigurare.
Riscuri asigurate = riscurile preluate prin poliță de asigurare. Riscurile standard sunt incendiul, trăsnetul, explozia și căderea corpurilor pe locuința asigurată. În funcție de nevoile tale de protecție, se pot adaugă și alte riscuri, cum ar fi cutremur, furtună, grindină, ploaie torențială, inundație, viitură, greutatea stratului de zăpadă/gheață, avalanșă, alunecări și/sau prăbușiri de teren, apa de conductă și refularea acesteia, coliziunea cu autovehicule și vandalismul, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor și al elementelor constructive, avariile centralelor termice, alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuării reparațiilor și altele.
Excluderi = evenimentele pentru care asigurătorul nu plătește despăgubiri.
ASIGURAREA DE LOCUINȚĂ OBLIGATORIE = Asigurarea Împotrivă Dezastrelor Naturale sau asigurare PAD este obligatorie pentru toate construcțiile cu destinație de locuință permanentă sau temporară, începând din anul 2010.
Polița PAD acoperă trei riscuri de catastrofă naturală – cutremur, inundații și alunecări de teren. Suma asigurată și prețul poliței sunt stabilite în două variante, în funcție de tipul locuinței:
- 20.000 DE EURO = Suma asigurată, pentru locuințe de tip A (construcție sau structură de rezistență din beton armat, metal, lemn, pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate În urma unui tratament termic sau chimic), cu un preț anual de 20 de euro.
10.000DE EURO = Suma asigurată, pentru locuințe de tip B (construcții cu pereții exeteriori din cărămidă nearsă sau din orice materiale netratate termic), cu un preț anual de 10 de euro.
Conform Legii 260/2008, în funcție de materialele din care sunt construite, locuințele sunt împărțite după cum urmează:
Locuință tip A – construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exterior din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte material rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, pentru care suma asigurată este 20.000 EUR;
Locuință tip B – construcția cu pereți exterior din cărămidă nearsa sau din orice alte material nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, pentru care suma asigurată este 10.000 EUR.
Prima de asigurare = O asigurare de locuință obligatorie costa 20 EURO/ an pentru imobilele de tip A și 10 EURO/ an pentru imobilele de tip B.
Sancțiuni = Proprietarii care nu își asigură locuințele împotriva dezastrelor naturale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse intre 100 și 500 RON.
ASIGURAREA FACULTATIVĂ a clădirilor cu destinație de locuință.
Vine în completarea asigurării obligatorii PAD, prin acoperirea mai multor riscuri precum și că excedent de suma asigurată pe cele 3 riscuri acoperite de o asigurare PAD.
Fac obiectul acestei asigurări :
- clădiri și alte construcții având destinație de locuință
- anexele și dependințele
- bunurile de tip conținut (ex: mobilier,covoare,îmbrăcăminte,incalțăminte,bunuri electronice/electrocasnice,instalații de încălzire/răcire,etc)
Riscuri acoperite :
- fenomene naturale: cutremur, inundație, alunecări de teren(pentru aceste riscuri se aplică franșiza de la polița PAD de 10.000/20000euro)
- incendiu, trăznet, explozie, căderi de corpuri, izbire de către vehicule, boom sonic, fenomene atmosferice(furtună,grindină),aluviuni, greutatea stratului de zăpadă/gheață, apa de conducte; furt(prin efracție sau tălhărie), vadalism, greve, revolte, tulburări civile.
Clauze suplimentare care se pot adăuga :
- bunuri casabile;
- avarii accidentale
- răspunderea civilă față de terți
- accidente persoane
Excluderi :
Nu se despăgubesc pagubele produse de sau provenind din:
- război (declarat sau nu);
- invazie sau acțiunea unui dușman extern;
- război civil, revoluție, rebeliune, insurecție, dictatură militară, conspirație;
- confiscare, expropriere, naționalizare, rechiziționare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricărui guvern de drept sau de fapt sau oricărei autorități publice;
- explozie atomică, radiații sau infestări radioactive;
- poluare sau contaminare din orice cauză;
- uzură, fermentație, distrugeri provocate de ciuperci, insecte, rozătoare, pasări și alți dăunători, coroziune, precum și cele produse de afumare, pătare sau pârlire dintr-o sursă normală de căldură;
reparațiile, recondiționările sau restaurările nereușite;
- prăbușirea clădirii datorată defectelor de construcție, a vechimii sau stării de degradare a acesteia, fară să fie legate de nici unul din evenimentele asigurate;
- uzură, distrugeri provocate de ciuperci, insecte, rozătoare și alti dăunători.
Ce trebuie să mai știți !
Ce înseamnă PID?
Este un document standardizat la nivel european de informare privind produsul de asigurare (PID = "product information document" sau IPID = "Insurance Product Information Document") stabilit prin Regulamentul de punere în aplicare nr. 1469/2017 al Comisiei Europene în legătura cu Directiva Europeană 97/2016.
Prezintă pe scurt, sintetic (1-3 pagini) principalele informații contractuale ale produsului de asigurare:
- Datele de indentificare ale asigurătorului
- Denumirea produsului
- Ce este asigurat
- Ce nu este asigurat
- Care sunt restricțiile asigurării
- Unde are acoperire produsul (teritorialitate)
- Care sunt obligațiile asiguratului
- Când trebuie făcute plățile
- Când începe și când se termină acoperirea asigurării
- Cum se poate anula contractul
Având în vedere că aproape niciun asigurat nu citește condițiile de asigurare, acest document – PID – este un foarte bun instrument de a prezenta pe scurt contractul unei polițe fără a necesita timp îndelungat și nici cunoștințe juridice.
